Портал за обяви на нови и използвани превозни средства. Лесно търсене по модели и по местонахождение на автомобила. Безплатни атрактивни обяви за продажба.

  България

Моето запазено търсене Наблюдавани коли  |  Моите обяви Помощ Контакт   

 
Вход   
  |
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ПУБЛИКУВАНЕ ДИЛЪРИ СИГУРНОСТ ТОП 100
автомобилния каталог за използвани и нови превозни и транспортни средства  638 обяви
   
ДЕТАЙЛНО ТЪРСЕНЕ
ПУБЛИКУВАНЕ
ДИЛЪРИ
 Търсене на дилър
 Регистрация
 Моите обяви
 Забравена парола
 Сигурност
 Условия
 Поверителност
 Какво да знаем
 Договори
 Реклама
 ------------------------
 Моите обяви
 Наблюдавани коли
 Търсене на дилър
 Бързо търсене леки
 Бързо търсене тежки
 Тапети
 Полезни връзки
 Партньори
 Размяна на банери
 За нас
  
 ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 
част III. Последната стъпка

Първите заинтересовани са се обадили, Вие сте уговорили час за оглед. При пробния пробег и продажбата обърнете внимание на следното:

Шофьорска книжка: Купувачът трябва да бъде напълно подготвен за сделката и да притежава разбира се шофьорска книжка, тоест да е най-малко на 18 години. Обърнете внимание на потенциалния купувач още при уговаряне на часа за пробния пробег, че трябва да носи със себе си книжката. Бихте имали неприятности в случай на пътно транспортно произшествие, ако липсва такава.

Лична карта: За да сте сигурни, че заинтересованото лице и шофьорската книжка си принадлежат, трябва да поискате да видите личната карта, тъй като приликата на снимките в шофьорските книжки и актуалният вид на собственика често не е особено голяма (което можете да установите ако погледнете в собствената си шофьорска книжка). Запишете си името и номера на личната карта.

Сведения & документи: Вие би трябвало да носите със себе си всички документи за купувача (виж част 1), при пробния пробег обаче (от съображения за сигурност) не трябва да носите талона на превозното средство.

Пробен пробег: Вземете участие в пробния пробег. В случай, че преди това показаните документи са фалшифицирани, евентуалният купувач просто може да изчезне с колата.

Щети при злополука/липси: Информирайте купувача още при първия контакт за евентуални щети или липси по колата. При това не е необходимо да назовете всяка драскотина, но във всички случаи щети от злополуки. Трябва да им обърнете внимание и без конкретно запитване, тъй като премълчаването на такива щети може да бъде сметнато като ,,коварна заблуда”. В такъв случай купувачът може да се откаже по-късно от договора или да намали покупната цена, при злополука може да бъдете задължен да покриете щетите. Генерално правило: Вие трябва да гарантирате за всички качества на колата!

Без злополука: Ако Вие не сте първият притежател на колата, не правете изказвания по отношение на състоянието на колата, че тя е без злополука, само защото Вие самият не сте имали такава. Когато означите ,,без злополука” в предварителен документ, Вие поемате отговорността за щетите от злополука на предния собственик и в този случай носите съответните последствия (връщане на превозното средство или намаляване на цената, съответно заплащане на щетите).
Бъдете предпазлив и тогава, когато Вие самият при покупката на колата искате да гарантирате липсата на злополука, защото при определени обстоятелства тази информация може да бъде грешна.

Дребни повреди: Не е необходимо да се съобщават непременно дребни, отстранени щети по ламарината или ,,разкрасителни корекции”. При запитване обаче трябва да споменете и евентуалните дребни повреди.

Гаранции: Правото на гаранция засяга по същество процеса на покупка между търговеца и потребителя - при продажба/покупка от частни лица се променят малко неща.
Възможно е и се препоръча, претенциите за гаранции да се изключат според договора (,,Превозното средство се продава като се изключи отговорността за материални щети”). Тогава купувачът може да има претенции от своя страна при липса на ,,гарантирани качества” или при доказване на коварна заблуда (виж горе).
Ако пропуснете да изключите гаранцията в договора (или изобщо да не уговорите уреждане на отговорността при липси), тогава подлежите на законното двугодишно задължение за гаранции. Това означава, че при допълнително установени липси, които са били налице при предаването на превозното средство, (като изключим износване, изхабяване, остаряване), може да очаквате, че купувачът ще иска допълнително намаляване на цената, че ще настоява за безплатен ремонт или изобщо ще се откаже от договора.
Ако продавате употребяваната си кола във връзка със занаятчийска, съответно самостоятелна професионална дейност, можете да съкратите законната гаранция евентуално на една година. Вие сте юридически равнопоставен на автотърговец, (който също не може да изключи гаранцията).
В този случай направете списък с липсите или помислете, дали Вие не бихте могли да поръчате изработването на доклад за състоянието/преценка на превозното средство. По този начин можете да бъдете сигурен, че няма да бъдат пропуснати липси, а по този начин ще подобрите позицията си при преговорите за продажба

Договор: Непременно сключете писмен договор! И устните договори за продажба са валидни, но за да избегнете недоразумения и спорове по-късно подсигурете Вашето превозно средство непременно с писмен договор!

Формалности: Напишете всички необходими данни в договора за покупка: име, и адрес, лична карта и службата, която я издава, запишете в квитанция всички документи и ключове, които давате на ръка.

Заплащане: Плащането с чек или заплащането на вноски може да доведе до проблеми (чека не е покрит, неплатежоспособност на купувача). За Вас е най-добре да вземете парите кеш при предаването на превозното средство - като всъщност се съобразяват всички мерки за сигурност.

Сигурност: В най-лошия случай даден клиент може да има криминални намерения. За това избягвайте необичайни места за срещи (например закрити паркинги, паркинги на аутобани)! Вземете със себе си (ако е възможно) друго лице на разговорите за продажба; в случай на съмнение подържайте контакт чрез мобилния си телефон с Ваш познат.

Предаване на документите: Предайте на купувача талона на колата едва след заплащане на цялата сума.

Вашата кола е отрегистрирана: Дори и когато продаденото превозно средство не е регистрирано, купувачът може да отиде по най-прекия път до мястото за регистриране с неподпечатани регистрационни табели/знаци за пререгистрация или нова регистрация.

Застраховка: Внимание – при продажбата на Вашата кола не можете да прекъснете застрахователния договор. Тази опция имат само купувачът и застрахователното дружество. И данъчното задължение на превозното средство преминава на страната на купувача с влизането в сила на обявата за продажба. По този начин съществува опасност да продължите да плащате данък и застраховка, ако купувачът не пререгистрира колата.
В случай на съмнение бе трябвало да пререгистрирате колата заедно с купувача преди продажбата или временно да я спрете от движение. Вие бихте могли да изисквате от купувача гаранция в размер на останалата сума за застраховка и данък, това обаче от друга страна би могло да стресне купувача.

Свободна отстъпка за щети: имайте предвид следното: щети, които са причинени от купувача след продажбата, могат да натоварят Вашата свободна отстъпка за щети (ако купувачът не е пререгистрирал колата)! Можете да избегнете този риск, като информирате за продажбата както застрахователя, така и службата за регистрация. При информирането на застрахователя може да направите нова застраховка – за новата си кола – (някога наричана ,,двойна карта”).
Преди това обаче можете да проверите офертите на други застрахователни дружества – може би има по-изгодни предложения.


avtoboy.com

Полезна информация

 
Продажбата - най-важните информации Всички информации за бърза и сигурна продажба

     част I:   Правилната подготовка
     част II:  Оптималната обява
     част III. Последната стъпка
 
            
 
изпрати на приятел   принтирай страницата   добави в favorites  
Copyright © 2008 Avtoboy Ltd. All rights reserved. Powered by ASPhostBG.
Използването на този website означава, че сте съгласни с
Условията за използване и Политиката за поверителност